Cercetătorii de la Universitatea din Köln și de la Universitatea Masaryk din Brno (Republica Cehă) au descoperit cea mai rapidă stea cunoscută, care călătorește în jurul unei găuri negre într-un timp record.
Steaua, S4716, orbitează Sagittarius A*, gaura neagră din centrul Căii noastre Lactee, în patru ani și atinge o viteză de aproximativ 8000 de kilometri pe secundă.
S4716 se apropie până la 100 UA (unitate astronomică) de gaura neagră – o distanță mică în comparație cu standardele astronomice. Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.
În apropierea găurii negre din centrul galaxiei noastre se află un grup dens de stele. Acest roi, numit S, găzduiește mai bine de o sută de stele care diferă în ceea ce privește luminozitatea și masa lor. S stelele se mișcă deosebit de repede.
„Un membru proeminent, S2, îți blochează vederea a ceea ce este important”, a declarat Dr. Florian Peissker, autorul principal al noului studiu.
„Vederea spre centrul galaxiei noastre este, prin urmare, adesea întunecată de S2. Cu toate acestea, pentru scurte momente putem observa împrejurimile găurii negre centrale”.
Prin intermediul unor metode de analiză în continuă perfecționare, împreună cu observații care acoperă aproape douăzeci de ani, cercetătorul a identificat acum fără îndoială o stea care călătorește în jurul găurii negre supermasive centrale în doar patru ani.
Un total de cinci telescoape au observat steaua, patru dintre acestea fiind combinate într-un telescop mare pentru a permite observații și mai precise și mai detaliate.
„Faptul că o stea se află pe o orbită stabilă atât de aproape și de repede în apropierea unei găuri negre supermasive a fost complet neașteptat și marchează limita care poate fi observată cu telescoapele tradiționale”, a declarat Peissker.
În plus, descoperirea aruncă o nouă lumină asupra originii și evoluției orbitei stelelor care se mișcă rapid în inima Căii Lactee.
„Orbita compactă și cu perioadă scurtă a lui S4716 este destul de derutantă”, a declarat Michael Zajaček, astrofizician la Universitatea Masaryk din Brno, care a fost implicat în acest studiu. „Stelele nu se pot forma atât de ușor în apropierea găurii negre. S4716 a trebuit să se deplaseze spre interior, de exemplu, apropiindu-se de alte stele și obiecte din roiul S, ceea ce a făcut ca orbita sa să se micșoreze semnificativ”, a adăugat el, potrivit EurekAlert.
O pâlpâire din întuneric dezvăluie indicii despre Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei
Astronomii cred că au găsit prima gaură neagră care plutește liber